Centraal Planbureau: ouderen met toegankelijk huis wonen langer thuis

Ouderen die hun huis met hulpmiddelen aanpassen aan hun oude dag verkleinen daarmee de kans dat ze in een verzorgingshuis belanden. Hoe ouder mensen worden, hoe belangrijker aanpassingen in de woning zijn om thuis te kunnen blijven wonen.

Het Centraal Planbureau (CPB) deed voor het eerst een grote studie waarin de relatie tussen de toegankelijkheid van huizen en de instroom naar verpleeghuizen werd onderzocht. Wie ouder is dan 90 jaar en beschikt over een gelijkvloerse woning of een woning die voorzien is van een traplift heeft ruim 20% minder kans om in een verpleeghuis terecht te komen dan vergelijkbare ouderen die wél een trap op en af moeten in hun huis.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek van het CPB dat de toegankelijkheid van de woning en de instroom naar een verpleeghuis vooral samenhangen bij mensen met lichamelijke beperkingen. In het onderzoek zijn zowel de zorg, als lokale faciliteiten en persoonlijke kenmerken meegenomen.

Veel ouderen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Diverse overheidsregelingen, zoals de Blijverslening, zijn erop gericht om dit voor ouderen mogelijk te maken.

Bron: Plus Online

Partners