Hulp bij zelfstandig wonen dringend nodig

Het kan geen verrassing zijn dat het merendeel van de ouderen (onder de 55-80-jarigen bijna 90%) liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis wil blijven wonen. Maar zo’n 60% heeft geen enkel idee waar te beginnen om dat ook te bewerkstelligen. Ook op de vraag welke maatregelen ze zouden nemen als ze binnen afzienbare tijd (2-5 jaar) minder mobiel zouden worden, blijft 3 op de 5 het antwoord schuldig. Zelfs 70-80-jarigen hebben geen idee wat te doen, zo blijkt uit onderzoek* van zilverwonen.nl  “Krijgen ze informatie over concrete mogelijkheden echter, dan denken ze wel degelijk behoefte te hebben aan aanpassingen in hun huis”, zegt woordvoerder Coen Staal.

Zilverwonen.nl heeft ook onderzocht hoe 60-plussers zichzelf zien als het gaat om maatregelen die ze (willen) nemen om in de toekomst langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Vinden ze zichzelf afwachtend of juist proactief? Vervolgens zijn de ondervraagden ingedeeld in 4 categorieën te weten: Struisvogel, Onzekere, Realist en Levensgenieter.

Maar liefst 68% van degenen die zich herkennen in de “Struisvogel” heeft geen enkel idee welke maatregelen ze zouden moeten nemen wanneer ze minder mobiel worden. Ook de “Onzekere” scoort hier met 65% hoog, terwijl de meer proactief ingestelde ouderen, de “Levensgenieters” en “Realisten”, wat beter scoren met resp. 55% en 56%, maar nog steeds in meerderheid niet weet wat te doen.

Als de respondenten die niet in een toekomstbestendige woning verblijven (84%), geholpen worden met een lijstje van hulpmiddelen en maatregelen, vinken ze ruim 2,6 mogelijke aanpassingen aan hun woning aan. Het aanbrengen van steunbeugels in de sanitaire ruimtes wordt daarbij het vaakst, door maar liefst 54% van de 55-80-jarigen, genoemd als noodzakelijk voor langdurige zelfstandige bewoning van het eigen huis.

Om uitglijden in de badkamer te voorkomen, denkt men veelal aan antislipmatten of het minder glad laten maken van de vloer (38%). Een verhoogde toiletzitting is tevens een veelgenoemde aanpassing (32%). Bijna vier op de tien ouderen (39%), zonder toekomstbestendige woning, denken een til- of traplift nodig te hebben.

Echter, ook het zoeken naar een andere woning of het verplaatsen van bad- en slaapkamer naar de begane grond, veelal een ingrijpende verbouwing, worden genoemd. “We zien duidelijk dat mensen bij de hand genomen moeten worden met concrete voorbeelden en informatie.”, zegt Coen Staal, woordvoerder van Stichting Zilver Wonen Weken. “Domotica is iets wat je leven nú al een stuk aangenamer kan maken maar straks, wanneer je minder mobiel bent, misschien onontbeerlijk is. Wij roepen mensen dus op er nú vast over na te denken. En we helpen ze door www.zilverwonen.nl waar we stap voor stap informatie geven over alle mogelijkheden.”

Mensen willen graag zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig thuis wonen. De overheid stimu­leert dat ook. Het betekent vooruit kijken en nú al nadenken over verbeteringen en aanpassingen aan het huis. Of over verbouwen of verhuizen. De stichting stimuleert dit onder meer door onderzoek en het digitale consumentenplatform www.zilverwonen.nl Het doel is om twee maal per jaar door middel van publiciteitscampagnes senioren te informeren en stimuleren na te denken en actie te ondernemen om ook in de toekomst prettig en comfortabel thuis te kunnen blijven wonen. In diezelfde periode zullen de partners samen met de gespecialiseerde zorgwinkels en grote dhz-winkels en bouwmarkten (kortings)acties opzetten om producten die het leven kunnen veraan­genamen of vergemakkelijken extra onder de aandacht te brengen.

Stichting ZWW is in april 2015 opgericht met het doel om ouderen zich bewust te maken van hun (woon)situatie en van de noodzaak om vooruit te kijken. Initiatiefnemers zijn ANBO, SecuCare en Somfy. De stichting wordt ondersteund door de ministeries van Binnenlandse Zaken en VWS.

* Onderzoek in opdracht van www.zilverwonen.nl onder 1207 zelfstandig wonende Nederlanders in de leeftijd van 55 t/m 80 jaar.

Bron: 50plus.blog.nl

Partners