Humanitas: verpleeghuizen inruilen voor zorg thuis

Ouderen in de Rotterdamse regio blijven als het aan Humanitas ligt in de toekomst nog langer thuiswonen. Humanitas, een van de grootste zorgaanbieders in de regio Rotterdam, wil de eerste zorginstelling in Nederland zijn die iedereen thuis helpt en niet in een verpleeghuis of verzorgingshuis. ,,Het is toch fantastisch als je in je eigen omgeving de hulp krijgt die je nodig hebt?”

‘Geef het tien tot twintig jaar’ dan heeft Humanitas geen verzorgings- of grote verpleeghuizen meer, zegt Gijsbert van Herk die net is begonnen als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. Dat verzorgingshuizen verdwijnen, is onvermijdelijk. Door de veranderingen in de zorg moeten ouderen nu al langer thuis blijven wonen.

Voor verpleeghuizen is dit echter een ander verhaal. Ouderen die veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze dementeren of ernstig ziek zijn, kunnen nu nog terecht bij de verpleeghuizen van Humanitas. Van Herk stelt echter dat deze zorg ook thuis kan worden geregeld. Of, als dat niet lukt, in een ‘kleine straatje’ of in speciaal ingerichte hofjes, in plaats van in grote gebouwen met lange gangen.

Zorg in de stad
,,We hebben 3500 medewerkers. Laat die zorg verlenen in de stad, dichtbij de mensen en hun omgeving, in plaats dat ze een gang bemannen met meerdere cliënten. Een dag in een verpleeghuis kost al snel 150 euro. Voor datzelfde bedrag kun je misschien wel drie mensen thuis helpen, die dezelfde zorg nodig hebben. Dat is niet alleen goedkoper, het is toch ook fantastisch dat je thuis wordt geholpen?”

Volgens Van Herk kan dit prima. ,,Je moet dan niet denken aan woningen zoals ze nu zijn, maar aan woningen met bepaalde voorzieningen. Bijvoorbeeld een rijtje met huizen, waar je niet zomaar naar buiten kunt lopen als je lijdt aan dementie en soms dwaalt. Waarom zou dat moeten in zo’n hoog en groot gebouw?”

De nieuwe voorzitter van Humanitas hoopt met zijn instelling niet alleen de stap te zetten om alle huidige veranderingen in de zorg bij te benen maar gelijk een volgende stap te zetten. Hij gelooft dat hij zijn visie tot uitvoer kan brengen, ondanks de lopende huurcontracten van Humanitas. ,,Het hoeft ook niet van vandaag op morgen.”

Eigenzinnig
Onder voormalig voorzitter Hans Becker, die in 2010 stopte, stond Humanitas bekend om z’n eigenzinnige visie in de zorg. Door het bouwen van ‘levensloopbestendige woningen’ heeft Humanitas nu al op veel plekken wonen en zorg gescheiden, zoals nu de wens is van de overheid.

De nieuwe voorzitter Van Herk komt niet uit de zorg, maar werkte onder meer bij de overheid. Als directeur en gemeentesecretaris van Breda volgde hij de decentralisaties, waarbij meer zorgtaken bij de gemeente komen, van nabij. Ook probeert hij in zijn eerste weken vijftig gesprekken te voeren met allerlei betrokkenen, ‘van architect tot verpleegkundige tot bewoner’ om een eigen beeld te krijgen van wat er speelt en nodig is.

Door de overstap ‘naar de andere kant’ kijkt hij nu met een frisse blik naar de zorg. ,,Niet alleen Humanitas, maar alle zorginstellingen, zijn vooral bezig geweest om te overleven. Er is niet altijd de tijd genomen voor een transformatie.”

Moeilijk jaar
Humanitas heeft zelf ook een moeilijk jaar achter de rug. Een van de verpleeghuizen, Akropolis in Rotterdam-Hillegersberg, staat onder verscherpt toezicht, net als Humanitas Huisvesting dat sinds kort helemaal losstaat van Humanitas Zorg.

,,We hebben het jaar met een kleine min afgesloten, maar de begroting voor dit jaar is sluitend. Maar we hebben geen vet op de botten.”

Ondanks blijft de instelling wel investeren in kwaliteit en personeel. Van Herk staat er ook voor dat Humanitas de instelling blijft, die zowel zorg, jeugd als welzijn in z’n pakket heeft. ,,Het mooie van bij ons is ook dat diegene die niemand wil hebben, hier welkom is. Slachtoffers van mensenhandel, mensen met hiv, transgenders. Iedereen is en blijft welkom bij Humanitas.”

Bron: Algemeen Dagblad

Partners