‘Ik geloof niet dat je wonen en zorg kunt scheiden’

Seniorenhuisvester SOR kampt al jaren met oplopende leegstand in verzorgingshuizen. Ze worden de komende jaren een voor een door de corporatie getransformeerd tot wooncomplexen met zelfstandige woningen voor senioren die zorgdiensten kunnen afnemen.

De Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) zit in “vervelend vaarwater”, zegt Hassan Najja. De corporatie bezit zo’n achtduizend verhuurbare eenheden gericht op 50-plussers. Ruim vijfduizend ervan zijn zelfstandige woningen, daarnaast zijn er 21 verpleeg- en verzorgingshuizen in Rotterdam, Nissewaard, Krimpen aan den IJssel, Oud-Beijerland, Brielle en Westvoorne.

Door gewijzigde overheidsregels moeten ouderen langer zelfstandig thuis blijven. Verpleegtehuizen zijn volgens de huidige regering alleen bedoeld voor mensen die echt niet zonder hulp kunnen.

Een streep door de rekening van de sociale ouderenhuisvesters. Hun verzorgingshuizen lopen langzaam leeg. En daarmee loopt hun portemonnee ook leeg. Dat laten ze niet over hun kant gaan. “Er loopt een claim tegen de Rijksoverheid”, zegt Najja. “Er waren courante, goede huurcontracten met zorgpartijen.” Door het eenzijdig opgelegde nieuwe beleid (scheiden van wonen en zorg) verdampte het verdienmodel voor het zorgvastgoed van de SOR. “Dat raakt ons meer dan evenredig.”

Verscherpt toezicht
De SOR is de “kartrekker” van de miljoenenclaim die al een paar jaar loopt. Een handjevol andere geraakte corporaties kijkt volgens Najja mee en steunt SOR in dit proces. Het scheiden van wonen en zorg raakt de SOR zo erg dat de corporatie onder verscherpt toezicht staat. Inmiddels is er een herstelplan. Over vijf jaar moeten de Rotterdammers uit de zorgen zijn. Belangrijk onderdeel van het herstelplan: het transformeren van de verzorgingshuizen. Alle verzorgingshuizen zijn aangemerkt om te verbouwen. Najja: “We starten dit jaar met twee complexen. Daarna gaan we er elk jaar een paar transformeren naar woningen waarbij ook zorg kan worden geleverd.”

Voormalig verzorgingshuis Schutse in de Rotterdamse wijk Ommoord krijgt de primeur. Dat wordt momenteel omgebouwd naar een wooncomplex voor zelfstandig wonende ouderen waar zorg 24 uur per dag binnen handbereik is. Het project heet “De ZorgButler” en is een initiatief van SOR en De Drie Notenboomen, bekend van de zorgformules Thomashuizen en Herbergier.

Pallet aan diensten
Appartementen van 40 vierkante meter voor zo’n 500 euro zijn mogelijk; ook woonruimtes van 60 vierkante meter voor zo’n 700 euro zijn beschikbaar. De complexen hebben gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. Drie zorgondernemers die de zorg verlenen, wonen zelf ook in het complex.

Bewoners kunnen volgens Najja kiezen uit een “pallet” aan zorgdiensten. Van huishoudelijke hulp, de was tot boodschappen. De zorg en huishoudelijke hulp betalen bewoners via het pgb (persoonsgebonden budget) van hun verzekeraar of via de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) bij de gemeente.

“Ik geloof niet dat je wonen en zorg kunt scheiden”, is de overtuiging van Najja. “Mensen op leeftijd willen daar wonen waar zorg in de buurt is.”

De gemeente, de huurders en zorginstellingen zijn volgens Najja enthousiast. “Ze zijn ontzettend benieuwd hoe dit gaat werken.”

Natuurlijk zijn de financiële problemen van SOR niet plotsklaps van tafel. De toezichthouder heeft geduld. “Ze snappen ook wel dat je dit niet op een achternamiddag kunt organiseren.”

Bron: www.cobouw.nl

Partners