Kwart senioren hikt aan tegen langer thuiswonen

Bijna een op de vier senioren hikt aan tegen langer zelfstandig thuis wonen. Door het sluiten van verzorgingshuizen wordt een te zware druk op mantelzorgers gelegd. Veel senioren voelen zich bezwaard om mantelzorgers in te schakelen.Dat blijkt uit het onderzoek Langer Thuis van seniorenorganisatie KBO-PCOB onder 1.275 senioren. Een derde van alle senioren wil langer thuis wonen. Het gros van de senioren is daar echter geen voorstander van of staat er neutraal in.

Lastig
De helft van de senioren vindt het lastig om mantelzorgers in te schakelen. Ze voelen zich bezwaard of niet op hun gemak als de mantelzorger vrij moet nemen of van ver moet komen. Ook voor hulp bij toiletbezoek en andere afhankelijke situaties is de drempel hoog om hulp van naasten te vragen, zo blijkt uit het onderzoek. ‘Senioren moeten zich niet bezwaard hoeven te voelen om langer thuis te blijven wonen. Goede voorzieningen en zorg op maat voor senioren zelf en hun naasten zijn nodig’, vindt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

Reguliere zorg
In de meeste gevallen wordt mantelzorg door de eigen partner verleend (48 procent), gevolgd door kinderen (41 procent). Vrienden, buren en andere familieleden worden minder gevraagd een helpende hand te bieden. Mantelzorgers besteden gemiddeld 17 uur per week aan praktische hulp, (emotionele) ondersteuning en persoonlijke verzorging, zo meldt het komende nummer van het Magazine van KBO-PCOB op basis van hetzelfde onderzoek. Bijna de helft van de mantelzorgers (45 procent) vindt dat mantelzorg niet nodig zou moeten zijn. 41 procent van de senioren vindt dat de reguliere zorg taken als koken, schoonmaken, persoonlijke verzorging en verpleegkundige handelingen moet overnemen; taken waarvoor nu ook mantelzorgers worden ingeschakeld. Dat zou via de zorgverzekering geregeld moeten worden, vinden zij.

Bron: Binnenlands Bestuur

Partners