Ouderen blijven langer gezond en wonen langer thuis

We worden steeds ouder. En gelukkig worden we ook steeds gezonder oud. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS becijferde dat een man die in 2040 zestig wordt, daarna gemiddeld nog 26 jaar zal leven. Voor vrouwen van zestig is de levensverwachting dan zelfs nog bijna 29 jaar.

Ook later last van beperkingen

De gegevens van het CBS tonen ook aan dat ouderen steeds langer leven zonder last te krijgen van lichamelijke beperkingen. Bij mannen die in 2040 zestig zijn, spelen lichamelijke  beperkingen pas op rond  hun 81ste, bij vrouwen ongeveer een jaar eerder. Vrouwen hebben vaak eerder dan mannen problemen met bewegen en met hun gehoor en gezichtsvermogen.

Langer thuis wonen

Dankzij die toenemende fitheid onder ouderen kunnen zij ook steeds langer zelfstandig blijven wonen. Daarvoor is het wel van belang tijdig en goed na te denken over aanpassingen aan hun huis.

Wilt u verbouwen of misschien toch liever verhuizen naar een geschiktere woning?  Er zijn diverse initiatieven om u hierover te adviseren. Zo houdt de seniorenvereniging Senioren van Nu Midden-Drenthe op 19 september a.s. om 14.00 uur  een openbare informatiemiddag over het thema ‘Hoe gaat u straks wonen?’. Deze middag vindt plaats in het (nieuwe) ontmoetingscentrum van Welzijnswerk aan de Hofstraat 19 in Beilen.

Verzilverlening

Tijdens de informatiemiddag vertelt de gemeente Midden-Drenthe  u meer  over de ‘Verzilverlening’. Met deze lening kunnen ook senioren met bescheiden middelen hun woning aanpassen voor hun oude dag. Een bekende misvatting onder ouderen is dat zij niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek. De lokale Rabobank is 19 september ook aanwezig  om u te informeren over de mogelijkheden voor ouderen om  hun (nieuwe) huis te financieren.

Ontdek wat u zelf kunt doen om langer comfortabel thuis te wonen. Lees meer over zorg en hulp bij u thuis, doe ideeën op met  onze tips voor aanpassingen aan uw woning of bekijk de mogelijkheden indien  u overweegt te verhuizen.

Bron: NRC en De Krant van Midden-Drenthe

Partners