Ouderen blijven steeds langer thuis wonen

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. De woningvoorraad van seniorenwoningen bij de corporaties is vaak echter niet toereikend. Aanpassingen in de huidige woning kunnen uitkomst bieden voor ouderen die comfortabel thuis willen blijven wonen.

Seniorenwoningen
In een seniorenwoning zijn de eet-, slaap- en badkamer veelal gelijkvloers waardoor ouderen zich gemakkelijker door hun huis kunnen bewegen. Niet iedereen kan echter altijd een seniorenwoning vinden. Daarnaast zijn er mensen die niet naar zo’n woning willen verhuizen omdat ze gehecht zijn aan hun huidige woning. Een oplossing kan dan zijn om de huidige woning aan te passen. Daarbij kan gedacht worden aan de volgende aanpassingen:

  1. Voordeur. Een deur die met afstandsbediening te openen is zorgt voor meer comfort wanneer u slecht ter been bent.
  2. Hal. Een hoge toiletpot en een trap met een extra leuning of traplift kunnen het u gemakkelijker maken.
  3. Woonkamer Als de tuin groot genoeg is kunt u deze ruimte gebruiken om een aanbouw te realiseren met douche en slaapkamer, zodat alle ruimtes gelijkvloers zijn.
  4. Slaapkamer Een verstelbaar en smart bed zorgt niet alleen voor comfort maar kan ook zorgen dat hulpverleners een seintje krijgen wanneer iemand te lang uit bed is. Zo kan op afstand automatisch hulp worden ingeschakeld.
  5. Badkamer Veel douches hebben een verhoging waar de gebruiker overheen moet stappen, of de douche bevindt zich boven het bad. Voor mensen die slechter ter been zijn kan een speciale douche zonder drempel uitkomst bieden.

Wilt u weten wat u nog meer kunt doen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen? Doe dan nu de Langer Thuis Test!

Partners