Ouderen het vaakst slachtoffer van onopzettelijke val

Vorig jaar overleden gemiddeld 13 personen per dag door een onopzettelijke val. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS becijferde dat in 2018 in totaal 4628 Nederlanders dodelijk ten val kwamen, een stijging van bijna 600 valpartijen ten opzichte van 2017.

Meerderheid van gevallen personen ouder dan 80
Ruim 75 procent van de mensen die overleden door een val was tachtig jaar of ouder. Volgens het CBS stijgt het aantal doden onder meer door de vergrijzing, al is de toename niet alleen aan de ouder wordende bevolking toe te schrijven.

Oudere vrouwen vaker in ziekenhuis na val dan oudere mannen
Tussen 2013 en 2017 schommelde het aantal mensen dat jaarlijks als gevolg van een val in het ziekenhuis werd opgenomen tussen de 66.000 en 70.000. Bij 4 op de 10 opnamen in het ziekenhuis betreft het een patiënt van tachtig jaar of ouder. Vrouwen worden vaker na een val in het ziekenhuis opgenomen dan mannen. In 2017 ging het om 3,7 procent van de vrouwen van 80 jaar of ouder, tegenover 2,5 procent van de mannen in die leeftijdscategorie.

Voorkom dat u in huis valt
Meestal vallen tachtigplussers doordat zij uitglijden of struikelen, gevolgd door uit bed vallen en van de trap vallen. De meeste valincidenten waar ouderen mee te maken krijgen vinden dan ook in huis plaats. Soms omdat ouderen te lang wachten met het nemen van preventieve maatregelen. Met enkele eenvoudige aanpassingen kunt u voorkomen dat u thuis ten val komt. Doe nu onze Veilig Thuis Test. Zo weet u meteen wat u kunt verbeteren voor optimale veiligheid in huis.

Bron: Nu.nl

Partners