‘Senioren zorgen voor stagnatie op de woningmarkt’

Voor ouderen met een bescheiden pensioen zijn de financieringsmogelijkheden voor een nieuwe woning beperkt. Daarom blijven ze langer in hun huis wonen terwijl dat niet meer past bij hun levensfase. Dit zorgt mede voor stagnatie op de woningmarkt. NU.nl sprak met drie experts over deze tendens.

Volgens Theo Scholte van de vereniging voor bouw- en infrabedrijven Bouwend Nederland groeit het aantal 65-plussers tussen nu en 2030 tot zo’n 4,6 miljoen. Het is, zegt hij, echter lastig om daar één concrete woonoplossing voor te bedenken.

Andere wensen
“De wensen van ouderen zijn tegenwoordig anders dan de wensen van dezelfde leeftijdscategorie van enkele jaren terug. Daarbij zijn er steeds meer alleenstaande ouderen met bijbehorende eigen woonwensen. En ook is de groep ‘ouderen’ geen homogene groep: de wensen van iemand van 65 jaar zijn anders dan die van iemand van 75.”

Op dit moment zijn er, volgens het innovatieprogramma Bouwagenda, zo’n 86.000 ouderenwoningen te weinig. Om in die vraag te voorzien, is bestaande woningen aanpassen de snelste oplossing, aldus Scholte. “Daar ligt een grote opgave.”

Meer seniorenwoningen
Volgens Scholte ligt er een taak voor gemeenten en corporaties om, bijvoorbeeld samen met zorgaanbieders, meer seniorenwoningen neer te zetten.

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis signaleert hetzelfde probleem. “Vind op dit moment maar eens een woning in de Randstad of de grote steden die geschikt is voor een senior. Met een lift bijvoorbeeld, brede deurposten en de mogelijkheid om een bed in de woonkamer te plaatsen. Op dat soort huizen is echt een jacht. Net als op woningen voor starters.”

“Er zou meer gebouwd moeten worden voor die groep senioren. Zodat zij in passende huizen wonen en hun huizen weer op de markt komen voor jonge gezinnen”, aldus André de la Porte.

“Het bijbouwen van betaalbare woningen die geschikt zijn voor senioren is natuurlijk niet van de ene op de andere dag gerealiseerd”, zegt Martin Holleman van de branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs Adfiz. Volgens hem moet nu eerst een probleem met de verstrekkingsnorm voor hypotheken worden aangepakt.

Bron: nu.nl

Partners