Vanaf je 50e nadenken over ‘valvriendelijk’ huis

Ouderen moeten eerder nadenken over aanpassing van hun woning. Ruim 60 procent van de 70-plussers is daar niet mee bezig, waardoor ze thuis plotseling in de problemen komen wanneer ze gebreken krijgen. „Eigenlijk moet je het al vanaf je 50e onderzoeken.”

Trapliften, handgrepen in het toilet, drempelverlagers. Het zijn maatregelen waar 70-plussers pas over na willen denken als ze slechter ter been worden of in huis vallen. Dat is vaak te laat, waarschuwt Stichting Zilver Wonen Weken, die onderzoek deed onder 1.200 ouderen. „Een lelijke val kan ervoor zorgen dat een oudere niet meer de oude wordt en moet verhuizen naar een aangepast huis of zorginstelling”, zegt bestuurslid Coen Staal. „Of erger: een kwart van de ouderen die zijn heup breekt, overlijdt binnen een jaar aan de gevolgen.” Stichting Zilver Wonen Weken, een initiatief van ouderenbond ANBO en twee bedrijven in hulpmiddelen, krijgt subsidie van de overheid, die wil dat ouderen langer op zichzelf blijven wonen.

De meeste ouderen zien het nut van een aanpassing in huis niet in zolang ze zich fit voelen, blijkt uit het onderzoek. „Ze zouden al vanaf hun 50e moeten onderzoeken of ze in hun huidige huis oud kunnen worden. Kun je straks nog de trap op? Of wil je misschien kleiner gaan wonen, omdat de kinderen toch ook net de deur uit zijn?” stelt ANBO-voorzitter Liane den Haan, zelf 48 en net een verbouwing achter de rug waarbij de badkamer naar beneden werd verplaatst. Christiaan Oudshoorn, internist ouderengeneeskunde in het Erasmus MC, ziet geregeld ouderen met botbreuken in zijn spreekkamer na een val binnenshuis. „We weten uit eerder onderzoek dat valpartijen bij ouderen vooral binnenshuis gebeuren. Ik zie vaak mensen die tijdens het stoffen van een krukje zijn gevallen of zijn gestruikeld over een losliggend badkamerkleedje. Traplopen is ook typisch iets waarin ouderen zichzelf vaak overschatten. ‘Dat gaat nog wel’ wordt vaak gedacht.” Oudshoorn merkt dat veel ouderen het nut niet inzien van een valanalyse, een onderzoek waarbij wordt gekeken hoe groot het risico op vallen is. Zelfs niet wanneer de patiënt is doorverwezen na een lelijke val.

Vroegtijdig nadenken over een aanpassing aan het huis voorkomt volgens de ANBO bovendien een plotselinge, peperdure verbouwing. „Met een kleine aanpassing zoals een traplift kun je jaren langer in je huis blijven wonen”, benadrukt Den Haan.

De bond vindt dat woningstichtingen ook kritischer moeten kijken naar hun huurbeleid. „Er is in Nederland een tekort van 80.000 levensloopbestendige woningen. Dus wanneer iemand er iemand vertrekt uit een aangepaste woning, zet daar dan een huurder die het nodig heeft.”

Bron: Brabants Dagblad

Partners