‘VOORKOMEN VAN VAL BIJ OUDEREN IS ALS ZOEKEN NAAR HEILIGE GRAAL’

Steeds meer ouderen overlijden na een val. In zestien jaar tijd is het aantal sterfgevallen toegenomen van 391 in 2000 naar 2.501 in 2016, zo blijkt uit cijfers van CBS. Deze toename heeft meerdere oorzaken, waaronder het beleid van de overheid waardoor ouderen langer thuis blijven wonen. Maar ook het ouder worden van mensen, in combinatie met meerdere ziekten of het veelvuldig slikken van medicijnen worden aangewezen als oorzaak. Dat meldt NRC.

Volgens een nieuw onderzoek is er één andere oorzaak waar nog niet eerder uitgebreid aandacht aan is besteed: de actieve oudere. Ouderen blijven steeds langer actief, waardoor zij een vergrote kans op een val hebben. Het nieuwe onderzoek toont tevens aan dat ouderen een steeds grotere kans hebben op een dodelijke val. En ook is de kans op overlijden na een val groter naarmate de leeftijd stijgt.

Zo blijkt dat tachtigers minder vaak komen te overlijden na een val dan negentigers. In 2016 kwamen bijvoorbeeld 149 per 1000.000 ouderen tussen de 80 en 84 jaar te overlijden na een val, tegenover 1.367 per 100.000 onder 95-jarigen en ouder.

“Het voorkomen van een val bij ouderen is een beetje als het zoeken naar een heilige graal”, licht onderzoeker Klaas Hartholt van het Reinier de Graaf Gasthuis toe. Zo ziet hij bijvoorbeeld geen heil in het terugdringen van de verschillende medicatie. Omdat er meerdere oorzaken zijn, kan daarvoor ook niet één oplossing voor gevonden worden. Huisartsen doen er goed aan om een oudere naar een valkliniek te sturen, zodat specialisten daar kunnen kijken naar de oorzaak van de val.

Bron: nationalezorggids.nl

Partners