‘Het wordt thuiswonende ouderen te moeilijk gemaakt’

BLIJVERSLENING| Dolgraag blijven ouderen zelfstandig wonen, vaak kan dat alleen met slimme en kostbare hulpmiddelen. Maar als ze om financiële steun vragen, wordt het moeilijk. Elke gemeente heeft weer andere regels voor wat wel en niet wordt vergoed.

De nieuwe generatie ouderen is mondiger dan de generatie van voor de eeuwwisseling. De ouderen kopen zelf zorg in, snuffelen aan alternatieve woonvormen en blijven langer actief. Maar daadwerkelijk verkassen naar een kleinere, aangepaste woning of een verzorgingshuis, zoals de generaties voor hen gewoon waren, is er niet meer bij.

De huidige ouderen blijven in toenemende mate hun koophuis trouw, zegt Daniëlle Harkes, manager bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. ,,Oudere generaties verkochten vaker hun huis en gingen dan huren”, concludeert ze.

Hoge kosten
De ‘nieuwe’ ouderen passen hun woning hoogstens aan en blijven dan zitten waar ze zitten. Het Economisch Instituut voor de Bouw berekende dat een woning aanpassen, drempels weghalen, wc en badkamer aanpassen, een traplift inbouwen en dergelijke, gemiddeld 9.000 euro kost.

Dat kan lang niet elke oudere betalen. Daarom is een jaar geleden de zogenaamde ‘blijverslening’ geïntroduceerd. Huishoudens kunnen tussen 2.500 en 50.000 euro lenen om hun huis aan te passen. Maar in maart van dit jaar waren pas twee leningen verstrekt. ,,Uit een peiling blijkt dat meer dan 100.000 ouderen geïnteresseerd zijn in de lening”, zegt Manon Huisman van ouderenorganisatie Anbo. ,,De lening wordt maar in 33 van de 388 gemeenten aangeboden en er wordt veel te weinig voorlichting over gegeven.”

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting SVn, de bedenker van de blijverslening, is niet zo pessimistisch. ,,De lening bestaat pas een jaar en al 33 gemeenten bieden hem aan en zo’n 100 gemeenten zijn ermee bezig. Het duurt altijd even voor zo’n nieuw product bekend wordt, dat zagen we eerder bij de starterslening en de duurzaamheidslening”, zegt een woordvoerder van SVn.

Hulpmiddelen
In het land wordt steeds meer geëxperimenteerd met handige hulpmiddelen in huis, maar de vergoeding blijft een ingewikkeld proces, weet Saskia Timmermans van de Emmense zorginstelling Tangenborgh. ,,Elk artikel wordt op een andere manier vergoed, soms via de zorgverzekeraar en soms via de Wet maatschappelijke ondersteuning, die weer in elke gemeente anders is. Andere keren moet je het weer uit eigen zak betalen.”

Ouderenorganisatie KBO-PCOB ondervindt dagelijks hoe ouderen vastlopen in de bureaucratische molen voor bijvoorbeeld zorg of hulpmiddelen om langer thuis te wonen. ,,Het is een lappendeken en een hele opgave om de nodige hulp te krijgen”, zegt een woordvoerder. ,,Sommige gemeenten zijn soepel met huishoudelijke hulp, andere niet. De ene vergoedt bijvoorbeeld een traplift, de ander niet. Eigenlijk moet je goed uitzoeken in welke gemeente je als oudere het beste kunt wonen.”

De meeste ouderen worden gezond oud in hun huis. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Tot 2014 konden mensen met een lichte zorgvraag nog terecht in het verzorgingshuis. Die mogelijkheid is er niet meer. Thuiszorg, mantelzorg en allerlei slimme hulpmiddelen moeten deze mensen in staat stellen langer thuis te blijven wonen.

Bron: AD

Partners