Ziekenhuisopname thuiswonende ouderen voorkomen

Het is van belang om de ouderenzorg zo te regelen dat ouderen veilig thuis kunnen blijven wonen, aldus Henriëtte van der Roest, toekomstig programmahoofd ouderen bij het Trimbos-instituut. ‘Ik vermoed dat de ziekenhuisopnames stijgen omdat mensen langer thuis wonen’, zegt van der Roest tegen Zorgvisie.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen jaren ingezet op langer thuis wonen, omdat dit de meest duurzame oplossing is om de stijgende zorgkosten tegen te gaan. Wanneer echter meer ouderen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen doordat zij thuis wonen wordt de zorg er juist duurder van.

Cijfers langer thuis wonen

Uit cijfers van thuiszorgorganisatie FocusCura blijkt dat ouderen tot op steeds hogere leeftijd zelfstandig thuis blijven wonen. Van de 85- tot 89-jarigen woont driekwart zelfstandig, van de groep ouderen tussen de 90 en 95 jaar woont nog 60 procent in hun eigen huis. Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau bleek onlangs dat persoonlijke gezondheid de belangrijkste factor is die bepaalt of ouderen thuis blijven wonen.

Bronnen: Zorgvisie en FocusCura

Partners